Δέρβη, Λουκία (2009). Ομπρέλες στον ουρανό. Αθήνα: Μελάνι.

omprelesStonOurano

Περίληψη
Η υπόθεση της νουβέλας αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα. Μέσα από τα μάτια δύο αδελφών, της Μαζάλ και της Σάρας, ζωντανεύει ο αγώνας των Ελλήνων Εβραίων για επιβίωση και περιγράφεται ο επίπονος δρόμος για την ελευθερία και τη Γη της Επαγγελίας. Οι δύο αδελφές ζουν στις Σέρρες με τους γονείς τους και το φθινόπωρο του 1941 ο πατέρας τους τις φυγαδεύει με πλαστές ταυτότητες στην Αθήνα, όπου φιλοξενούνται στο διαμέρισμα της Ραχέλ και του Έλι, στην Κυψέλη. Εκεί, η Μαζάλ γνωρίζει κι ερωτεύεται τον Σίμο, η μητέρα του οποίου όμως δεν τη θέλει για νύφη. Τον Ιούλιο του '43 τα κορίτσια συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Αρόη Πατρών –μαζί κι ο Σίμος με τον οποίο όμως χάνονται. Μετά την απελευθέρωσή τους, θα κρυφτούν μέχρι τη λήξη του πολέμου στο υπόγειο του σπιτιού της Αμαλίας, μιας ηθοποιού, φίλης του Έλι. Θα ξαναβρεθούν με τον Σίμο τρία χρόνια μετά στο πλοίο που θα τους μεταφέρει στην Παλαιστίνη

Κριτικές
Ομπρέλες, σαν αλεξίπτωτα της Σάντυς Τσαντάκη

Ο δρόμος για την αυτογνωσία του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου
(Αναφέρεται γενικά στο έργο της συγγραφέως και μικρή αναφορά στο συγκεκριμένο).

H Χαβίβα Ράιχ πέφτει από τον ουρανό της Έλενας Χουζούρη

Ανθρώπινες ιστορίες της Βασιλικής Χρίστη

Από την Ελλάδα της Κατοχής στην Παλαιστίνη του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου

Λίγα λόγια για τα συγγραφέα
Η Λουκία Δέρβη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε στην Ελβετία Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Κακός χαρακτήρας από τις Εκδόσεις Μελάνι (2004) και αρκετά μυθιστορήματα και διηγήματα.

Γεννήθηκε στη Στουτγάρδη από Eβραίους γονείς το 1901 και πέθανε στην Αγγλία το 1985. Υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας, φημισμένος ζωγράφος και δικηγόρος. Το 1933 μόλις ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία κατέφυγε στο Παρίσι και μετά από πολλές περιπέτειες κατέληξε στο Λονδίνο όπου και διέμεινε μέχρι το θάνατό του.
 
Our website is protected by DMC Firewall!