Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ: επιστολές από την 14η Ιουνίου 1942 έως την 1η Αυγούστου 1944-οριστική έκδοση των αυθεντικών χειρογράφων χωρίς περικοπές, με προσθήκες της Άννας Φράνκ και επιμέλεια του Otto H. Frank και της Mirjam Pressler/μτφρ. Ρένα Χατχούτ. Αθήνα: Πατάκης, (1996[1947, 1986]).
Περίληψη
Πρόκειται για το ημερολόγιο της δεκατριάχρονης Άννας Φρανκ, εβραιογερμανικής καταγωγής, που ενώ κρυβόταν με την οικογένειά της για 4 χρόνια στην Ολλανδία από τους Γερμανούς, αποκαλύφθηκε το κρυσφύγετό τους και στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου και πέθανε. Η Άννα στο ημερολόγιό της, που κρατούσε από τις 14 Ιουνίου του 1942 έως την 1η Αυγούστου 1944, ημέρα κατά την οποία έγινε η σύλληψή της, περιγράφει την καθημερινή ζωή κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής, αλλά και τους φόβους και τα όνειρα μιας κοπέλας που δεν διαφέρουν από αυτά των συνομηλίκων της.
Κριτικές
Από την Αννα Φρανκ έως τον Γκρεγκ τον Σπασίκλα της Δήμητρας Μακροπούλου
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ της Πασχαλίας Τραυλού
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
H Άννα Φρανκ γεννήθηκε το 1929 στη Φρανκφούρτη από Εβραίους Γερμανούς γονείς. Με την έναρξη του πολέμου η οικογένειά της για να αποφύγει τις διώξεις των Ναζί κατέφυγε στην Ολλανδία, όπου και κρύφτηκε από τον Ιούνιο του 1942 μέχρι τον Αύγουστο του 1944, όταν ανακαλύφθηκε μετά από προδοσία το καταφύγιό τους στο Άμστερνταμ και στάλθηκαν όλοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τον Μάρτιο του 1945 πέθανε στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μετά τη σύλληψη της οικογένειας βρέθηκαν ανάμεσα σε εφημερίδες και βιβλία τα χαρτιά του ημερολογίου της στα οποία περιέγραφε την καθημερινή της ζωή κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της. Ο πατέρας της, ο μόνος που επέζησε από την οικογένεια, μετά το τέλος του πολέμου προχώρησε στην έκδοσή του. Το ημερολόγιο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο και την όπερα.
Επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το βιβλίο
(1996). Ιστορία για το σήμερα: Άννα Φράνκ Ιωάννα Dullaert, Ίδυμα Άννας Φράνκ.