Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

 

Η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου είναι Oμότιμη Kαθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει επίσης διδάξει νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Iωαννίνων, στο Παιδαγωγικό Tμήμα Δημοτικής Eκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Kρήτης και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1944. Σπούδασε φιλολογία και ιστορία στην Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο New School for Social Research στη Νέα Υόρκη και στο πανεπιστήμιο Sorbonne-Paris III, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τον Ελληνικό υπερρεαλισμό.

Έχει γράψει μελέτες και άρθρα για τον ελληνικό υπερρεαλισμό, τη νεοτερική ποίηση και πεζογραφία. Από το 1986 ασχολήθηκε με τη λογοτεχνική αναπαράσταση του Ολοκαυτώματος στη νεοελληνική πεζογραφία και έχει επιμεληθεί πολλά βιβλία με μαρτυρίες για τους διωγμούς των Ελλήνων Εβραίων κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ένα από τα κύρια ενδιαφέροντά της είναι η λογοτεχνική μετάφραση, και έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο μετάφρασης το 2001 για την μετάφραση των Εξομολογήσεων του Αγίου Αυγουστίνου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη της συγγραφέως στις ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ (25 Ιανουαρίου 2012) Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου: Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων στη σχολική και τη δημόσια ιστορία

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd