Αθλητισμός και Αντίσταση

Ο αθλητισμός... βγήκε μπροστά, βοήθησε όσους υπέφεραν και παρέμεινε αναπόσπαστο κομμάτι του έπους του '40, παρά την φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση που υπήρχε.
Ο Βαλκανιονίκης Γιάννης Σκιαδάς, δρομέας και μαχητής στην Αλβανία, ήταν εκδότης της εφημερίδας 'Αθλητικά Νέα', που υποστηριζόταν από την Ένωση των Αθλητών, ενώ ο Λαμπράκης, Βαλκανιονίκης και ρέκορντμαν στο άλμα εις μήκος και στα 100 μέτρα, στην διάρκεια της κατοχής διοργάνωνε αγώνες με άλλους συναθλητές του, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε διοργάνωση λαϊκών συσσιτίων. Κάποιοι αθλητές, έδιναν ακόμη και το γάλα που έπιναν σε μικρά παιδιά, όταν έφευγαν από προπόνηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Πηγή:http://www.sport24.gr

Η δράση του Γιέρζυ Ιβάνωφ στην Ελλάδα
Στις 13 Οκτωβρίου 1941 το αγγλικό υποβρύχιο Thunderbοlt τον αποβίβασε στην ακτή ανάμεσα στον Άγιο Ανδρέα και τη Νέα Μάκρη για την ανάληψη δράσης ως σαμποτέρ με τον κωδικό 033Β. Ύστερα από έντονη δραστηριότητα σε συνεργασία με αντιστασιακές οργανώσεις, ακολούθησε η σύλληψη του στις 19 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά από τους Γερμανούς, μετά από προδοσία του παιδικού του φίλου Κωνσταντίνου Πάντου. Κατόρθωσε να αποδράσει, ακολούθησε η επικήρυξη του για 500.000 δραχμές και στις 29 Δεκεμβρίου αφίσες με τη φωτογραφία του τοιχοκολλήθηκαν σε όλη την Αθήνα. Παρόλο που οι Γερμανοί τον κατεδίωκαν πλέον συστηματικά, συνέχισε την δράση του μεταδίδοντας με τον κρυφό πομπό του πολύτιμες πληροφορίες και κάνοντας σαμποτάζ.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Γιέρζυ Ιβάνωφ στο σενάριο:
Τόποι-Μνημεία-Μουσεία για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης

Άνισος αγώνας
Η ζωή στην περιφέρεια ήταν εξαιρετικά δύσκολη, την εποχή της κατοχής, αλλά οι ομάδες προσπαθούσαν να επιβιώσουν. Στην Καλαμάτα ουσιαστικά η κατοχή (εκτός από δεινά) έφερε και το ποδόσφαιρο, καθώς φιλοξενούσε πολλά γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα. Οι Γερμανοί νικούσαν συνέχεια στα παιχνίδια που έπαιζαν τους Ιταλούς και έτσι αποφάσισαν να κοντραριστούν με μια μεικτή ομάδα της περιοχής.
Οι Καλαματιανοί τους νίκησαν με πρωταγωνιστές τους αδελφούς Αλησμόνη (εκ των πιονέρων του αθλήματος στην πόλη) με τον κόσμο να έχει κρεμαστεί στα δέντρα και στους γύρω λόφους, αφού δεν υπήρχαν ουσιαστικά κερκίδες. Ο διοικητής των Γερμανών ήταν έξαλλος και όρισε αμέσως την ρεβάνς. Όταν οι παίκτες της Καλαμάτας μπήκαν στο γήπεδο, είδαν πίσω από το τέρμα ένα μυδραλιοβόλο (!) και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί ηττήθηκαν με 3-2!

Πηγή:http://www.sport24.gr

Αντιστασιακή δράση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών
...πλούσια ήταν η αντιστασιακή δράση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και γενικότερα των αθλητών. «Θρυλική» ήταν η ομάδα που είχαν οργανώσει ο αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Γιώργος Ιβανόφ (προς τιμήν του πήρε το όνομά του το γήπεδο μπάσκετ του «Γηραιού») και ο παίκτης του Παναθηναϊκού Μιχάλης Παπάζογλου. Η συγκεκριμένη ομάδα είχε δώσει πάρα πολλές πληροφορίες στα συμμαχικά στρατεύματα για τις κινήσεις των Γερμανών και μάλιστα είχαν συμμετάσχει και σε σαμποτάζ που έγιναν εναντίον στρατιωτικών βάσεων. Ο Ιβανόφ άλλωστε ήταν ο μεγαλύτερος σαμποτέρ που είχε δράσει στον β' παγκόσμιο πόλεμο. Ο Παπάζογλου πιάστηκε από τους Γερμανούς αλλά κατάφερε να δραπετεύσει με την βοήθεια των Καλαφάτη και Γιαννάτου που ήταν οι άνθρωποι που δημιούργησαν τον ποδοσφαιρικό και τον μπασκετικό Παναθηναϊκό.

Το ποδόσφαιρο στα χρόνια της κατοχής
Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς μπορεί απλά να έμοιαζε με ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο αλλά στην πραγματικότητα όποιος πήγαινε πιο μέσα θα παρατηρούσε πως είχαν δημιουργηθεί αντιστασιακά κέντρα.
Σε αυτό είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Αντώνης Βρετός που ήταν ο διευθυντής του γηπέδου και μάλιστα είχε μείνει στην ιστορία όταν στις 8 Οκτωβρίου του 1944 σηκώθηκε η ελληνική σημαία στο γήπεδο της Λεωφόρου και ένα μήνυμα του Βρετού που ανάφερε:«Την προσεχή Κυριακή μέγας ποδοσφαιρικός αγών Παναθηναϊκού-Αγγλικής Αεροπορίας. Ζήτω η Ελευθερία».

Πηγή: http://www.passports.gr


Διαβάστε ακόμη:
Είπαν όχι και οι αθλητές. Επιμέλεια: Γιάννης Φιλέρης

Πηγή: http://www.sport24.gr

Γρηγόρης Λαμπράκης

Πηγή: www.athensauthenticmarathon.gr

 

 

Our website is protected by DMC Firewall!