Κούνιο-Αμαρίλιο, Έρικα & Αλμπέρτος Ναρ (1998). Προφορικές μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα. Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής.

Περίληψη

Στο βιβλίο δημοσιεύονται προφορικές μαρτυρίες Εβραίων, που εκτοπίστηκαν από τους Ναζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, γνώρισαν από κοντά το θάνατο και τα βασανιστήρια και επέζησαν. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βιβλία με μαρτυρίες, που αποδίδουν με εξαιρετική ζωντάνια το μαρτύριο των διωγμών των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, και αποτελούν πρώτης σημασίας ιστορικό ντοκουμέντο. Το βιβλίο αυτό προσφέρει τροφή για σκέψη σχετικά με την ανθρώπινη κατάσταση στη διάρκεια ενός φυλετικού διωγμού, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ελάχιστων επιζώντων Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για τους επιμελητές της έκδοσης

H Έρικα Κούνιο- Αμαρίλιο, γεννήθηκε το 1926 στην Θεσσαλονίκη. Τον Μάρτιο του 1943 εκτοπίστηκε με την οικογένειά της στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Auschwitz-Birkenau και λίγο αργότερα στο στρατόπεδο Ravensbruck. Επιστρέφοντας, παντρεύτηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη τον Ροδόλφο Αμαρίλιο και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ερρίκο και την Τερέζα. Τη διετία 1989-1991 συνέλαβε το σχέδιο της συλλογής προφορικών μαρτυριών από τους λίγους εναπομείναντες επιζώντες του Ολοκαυτώματος, το οποίο πραγματοποίησε με τη συνεργασία του Αλμπέρτου Ναρ. Οι ηχογραφήμενες συνεντεύξεις εκδόθηκαν το 1998 με επιμέλεια της καθηγήτριας Φιλολογίας του ΑΠΘ Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης σε βιβλίο με τον τίτλο Προσωπικές μαρτυρίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα. Η Έρικα Κούνιο-Αμαρίλιο το 1995 εξέδωσε τη δική της μαρτυρία σε βιβλίο με τον τίτλο: Πενήντα χρόνια μετά: Αναμνήσεις μιας Θεσσαλονικιώτισσας Εβραίας. Το βιβλίο της μεταφράστηκε στα Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Εβραϊκά και Σερβικά. Πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 2011.

Ο Αλμπέρτος Ναρ γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1947 από γονείς που επέζησαν του Ολοκαυτώματος. Παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, εργάστηκε ως γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ως διευθυντής του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης και υπήρξε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1985 με το βιβλίο Οι συναγωγές της Θεσσαλονίκης. Τα τραγούδια μας, και με ένα του ποίημα στο περιοδικό Το δένδρο. Ερεύνησε για χρόνια την ιστορία και τη λαογραφία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης του συγκεντρώνοντας το σύνολο της δουλειάς του στο βιβλίο Κειμένη επί ακτής θαλάσσης, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1997. Συνεργάστηκε στενά με τα περιοδικά Παραφυάδα και Το τραμ και τις εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη. Ερεύνησε την ιστορία και τη λαογραφία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης του συγκεντρώνοντας το σύνολο της δουλειάς του στο βιβλίο Κειμένη επί ακτής θαλάσσης (University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1997). Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά και εβραϊκά. Πέθανε το 2005.


 
Our website is protected by DMC Firewall!